Μια παραμυθένια παρουσίαση!

Ο προσφάτως απεβιώσας  φιλόσοφος και λογοτέχνης Ουμπέρτο Έκο είχε δηλώσει ότι  «Ο πιθανός κόσμος της αφήγησης είναι το μόνο σύμπαν στο οποίο μπορούμε να είμαστε απολύτως βέβαιοι για κάτι, καθώς μας παρέχει μια πολύ ισχυρή αίσθηση αλήθειας.»

Μια ενοποιός γραμμή συνδέει Το σύγχρονο ελληνικό παραμύθι με τις αρχαιοελληνικές μυθικές διηγήσεις , πράγμα που ερμηνεύει την μεταξύ τους θεματική, μοτιβολογική και υφολογική συγγένεια.

 Στα νεοελληνικά παραμύθια συνυπάρχουν αρχαιοελληνικοί δαίμονες με στοιχεία απ΄την ανατολή. Κι αυτό γιατί το παραμύθι κεντιέται πάνω σε στοιχεία της αρχαιότητας, του Βυζαντίου και της σκλαβιάς της τουρκοκρατίας.. Με την ανάπτυξη του εμπορίου στη Μεσόγειο και την εναλλαγή της κατοχής σε ορισμένα μέρη της Ελλάδας απο Τούρκους, Ρώσους κι Ενετούς, εισάχθηκαν λαικά παραμύθια από διάφορα μέρη της Γης, που συγχωνεύονται στη δική μας μυθολογία και τρόπο ζωής.

Το λαικό παραμύθι γεννιέται μέσα στα χάνια,τα καπηλειά και στις νυχτερινές βεγγέρες.

Για να κατανοήσουμε τα παραμύθια, πρέπει να μπορούμε να εισχωρήσουμε σε έναν άλλο χώρο, σε έναν άλλο χρόνο, σε μιαν άλλη πραγματικότητα.
Σ’ εκείνο το χώρο και το χρόνο όπου σαν παιδιά, σαν ανιχνευτές της πραγματικότητας μας, ρωτάμε: Ποιος είμαι, τι θέλω, που θέλω να πάμε… Η προσωπικότητά μας ψηλαφεί τα γεγονότα που θα της δώσουν ζωή: Μια φορά και ένα καιρό...
Είναι στο κάποτε, στο παντού και στο τώρα. Φεύγουμε απ’ το σύστημα και τα δεσμά του, μακριά από τους ανθρώπους που ανήγαγαν την κατάθλιψη σε παγκόσμια ασθένεια. Βρισκόμαστε όλοι σ' αυτό το χώρο: Είναι ΜΥΗΤΙΚΟΣ, ΑΝΕΞΙΤΗΛΟΣ, ΜΑΣ ΣΗΜΑΔΕΥΕΙ και μας αφορά όλους! Μικρούς και μεγάλους....

Η συλλογή ''Στην Ανέμη Τυλιγμένη’’ και αποτελείται από 39 παραμύθια παρακαλώ ,από Ελλάδα και Κύπρο και κυκλοφορεί απ΄τις εκδόσεις ΣΥΜΠΑΝΤΙΚΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ.Η πρώτη παρουσίαση στην Αθήνα πραγματοποιήθηκε στο Polis Art cafe την περασμένη Κυριακή στις 28 Φεβρουαρίου κι είχα την χαρά να την αναλάβω εγώ. 
Ήταν μια πολύ όμορφη εμπειρία: η παρουσία όλων των φίλων μου, η γνωριμία με τους υπόλοιπους εξαιρετικούς παραμυθάδες και ο απολαυστικός λόγος της Βίλιας Χατζοπούλου για την σημασία των μύθων. Είθε να γίνονται συχνότερα τέτοιες εξαίσιες εκδηλώσεις κι όσοι απέκτησαν το βιβλίο να ταξιδέψουν σε κόσμους μαγικούς!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου