OSCAR DE LA RENTA: τα αιθέρια υφάσματα ενός ανθρώπου με Όραμα


Τρία είναι τα εντονότερα πάθη μου: ο αποσυμβολισμός και συγγραφή μύθων, τα ταξίδια και η μόδα. Όχι όμως η οποιαδήποτε μόδα, αλλά αυτή που συνδυάζει τα προηγούμενα δύο:
Υφάσματα παραμυθένια που σε ταξιδεύουν σ’ έναν κόσμο αιθέριο, ανώτερης αισθητικής. Κάπως έτσι αισθάνθηκα όταν πριν χρόνια έπιασα ένα μεταξωτό φόρεμα του οίκου Oscar De La Renta.
 Θυμήθηκα την αίσθηση σήμερα με αφορμή την είδηση του θανάτου του. Βέβαια όπως πολύ σωστά λέει το διάσημο απόφθεγμα που έγινε και στίχος των Ace of Basea man will die but not his ideas.
 Κι εκεί θέλω να σταθώ. Στην ηλικία που έπιασα δουλειά ως βοηθός ενδυματολόγου και περιφερόμουν κουβαλώντας πανάκριβα ρούχα διάσημων οίκων, ήξερα πολύ λίγα πράγματα για τον ενεργοπληροφοριακό κόσμο.
 Ότι δηλαδή όλοι οι άνθρωποι περιβαλλόμαστε από ένα ενεργειακό αόρατο κουκούλι που λέγεται αύρα και ότι οι σκέψεις μας δημιουργούν ύλη όπως είχε περιγράψει ο Einstein.
  Αργότερα μέσα στα πολλά που έμαθα απ΄την δασκάλα μου  ήταν  και το παρακάτω:  Είναι πολύ διαφορετικές οι  αισθήσεις που λαμβάνουμε από ένα ρούχο που έχει ραφτεί με πόνο από  άτομα τρίτων χωρών που ζουν για ένα κομμάτι ψωμί και από ένα ένδυμα που φτιάχτηκε με αγάπη  των καλοπληρωμένων ανθρώπων που δουλεύουν κάτω απ΄το όραμα του σχεδιαστή.
 Διότι σίγουρα τα ενδύματα δεν τα ράβουν οι ίδιοι οι σχεδιαστές μεν, αλλά η επιλογή των ανθρώπων που θα δουλέψουν για τον οίκο  και θα κάνουν πράξη το όραμα , δεν είναι τυχαία.
 Όταν άγγιξα αυτό το φόρεμα ένιωσα ότι ήταν κάτι το αιθέριο, φερμένο κατευθείαν απ΄τον κόσμο των Ιδεών ενός ανθρώπου που λάτρευε την γυναίκα ως θεότητα.
 Ίσως γι’ αυτό και να επέλεξε να δημιουργήσει ενδύματα  θεϊκά που ν’ αναδεικνύουν την γυναικεία χάρη. Άλλωστε έλεγε ότι θέλει τα ρούχα του να εκφράζουν τα δύο προτερήματα που θαυμάζει στις γυναίκες, αυτοπεποίθηση και ευγένεια.
 Πίστη  δηλαδή στη γυναικεία μας θεϊκή φύση (δύναμη που μας έδωσε η Γη ως μητέρες) κι αιθέρια κομψότητα και χάρη. Και τα δύο φυσικά βρίσκονται σ’ έλλειψη στις σημερινές γυναίκες.
H ιστορία του έχει πολλά κοινά με το παραμύθι του Γενναίου Ραφτάκου που από ένα μικρό εργαστήρι,ξεκίνησε να κατακτήσει τον κόσμο. Έτσι κι ο De La Renta από την Ισπανία που  σπουδάζε καλές τέχνες, βρέθηκε να κατακτά τη Νέα Υόρκη κι από εκεί το Παρίσι και τις διεθνείς πασαρέλες.
  Μούσα του απ΄την αρχή που πήρε το ρίσκο να κάνει τα δικά του βήματα, ήταν η Françoise de Langlade, διευθύντρια τότε της Γαλλικής Vogue. Δεν επέλεξε μια μοντέλα με τζούφια ενέργεια, αλλά μια γυναίκα με γνωριμίες κι επίπεδο που χάρη στην δυνατή γυναικεία της φύση, τον τροφοδότησε ούτως ώστε να απογειώσει την καριέρα του.
 Συγκινητικό είναι ότι αφ’ οτου απεβίωσε η γυναίκα του το 1983, πήρε την απόφαση να υιοθετήσει ένα ορφανό παιδί απ΄την μητρική του πατρίδα, τον Mojes De La Renta που εργάζεται σήμερα στον Οίκο. 
 Το 1990 ξανανυμφεύθηκε την Engelhard Reed, διότι τέτοιοι άνδρες με μεγαλεπήβολα οράματα που δημιουργούν κινήματα και τάσεις, δεν δύναται να μείνουν χωρίς μούσα.
Το 2004 εισήγαγε στην αγορά μια πιο οικονομική σειρά την Ο oscar, με σκοπό να κάνει πιο προσιτή την χάρη των ρούχων του στο ευρύ κοινό.
Και σε μια εποχή που κρατεροί οίκοι μόδας όπως οι Louis Vuitton, DKNY και Gucci, πούλησαν τα μερίδια τους σε ισχυρούς εταιρικούς ομίλους κάτι σαν τράπεζες ένα πράγμα, ο Oscar De La Renta προτίμησε να μην επεκτείνει τις επιχειρήσεις του με εξωτερική βοήθεια. «Παρότι είχα αρκετές προτάσεις, πιστεύω ακράδαντα ότι εμείς οι ίδιοι είμαστε κυρίαρχοι του πεπρωμένου μας» είχε δηλώσει σε μια πρόσφατη συνέντευξή του.

Σίγουρα πολλές γυναίκες βλέποντας τις δημιουργίες του φορεμένες απ΄τις πρωταγωνίστριες του ‘’Sex & the City’’ και ‘’ Gossip Girl’’ ονειρεύτηκαν να  έχουν τα χρήματα να ντύνονται έτσι...αλλά δεν αρκεί αυτό.
Προσθήκη λεζάντας
Για να αισθάνεσαι καλοντυμένος , χρειάζεται να τα έχεις βρει όχι μόνο με το γυμνό σώμα σου, αλλά και με τον γυμνό εαυτό σου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου