Ο Robin Williams και η μαύρη τρύπα

Τα κοράκια σαν πουλιά είναι αξιοθαύμαστα πλάσματα. Δεν θα έλεγα το ίδιο για τους ανθρώπους-κοράκια. Αυτούς που περιμένουν πάνω απ΄ το ζεστό πτώμα κάποιου επιτυχημένου εν ζωή ανθρώπου, για να κλέψουν λίγα ψήγματα δόξας. Κάθε θάνατος είναι σαν την ποίηση. Ο καθένας δίνει την δική του ερμηνεία.
Σε κάποια περιοχή του Νεπάλ όταν πεθαίνει κάποιος, έχουν σαν τελετή να εναποθέτουν το άψυχο κορμί του στα βράχια και να το διαμελίζουν με απόλυτη ηρεμία, περιμένοντας τα όρνεα καρτερικά να έρθουν και να συλλέξουν τα κομμάτια.

Γι’ αυτούς τους παράξενους ανθρώπους της Ανατολής, η εξαφάνιση και της τελευταίας σάρκας από τα όρνεα συμβολίζει τον εξαγνισμό του σώματος από την εδώ ζωή. Η ψυχή πλέον είναι ελεύθερη να πάει όπου θέλει.

Εδώ στην Δύση το κάνουμε διαφορετικά. Όταν κάποιος πεθαίνει και δη διάσημος και πετυχημένος, διαμελίζουμε σιγά-σιγά και βασανιστικά τα κομμάτια της ζωής του και κάνουμε την ανάλυση της ανάλυσης ω ανάλυση. Να ‘χαμε να λέγαμε δηλαδή και κουραφέξαλα.

«Είναι όχι απλά εξοργιστικό αλλά βλάσφημο! Τ’ ακούς; Εμείς βγάλαμε καρκίνο να ανησυχούμε για το πώς θα πληρώσουμε το ρημάδι το ρεύμα και αυτοί που έχουν κινητά κι ακίνητα, σπίτια κι αυτοκίνητα, χαραμίζουν έτσι τη ζωή τους!» άκουσα την γιαγιά μου να μου φωνάζει το πρωί της ανακοίνωσης του θανάτου του Robin Williams.
«Τελικά δεν πα να ‘χεις όλα τα καλά του κόσμου, να ξερνάς και να βγάζεις χρυσό, (χρυσά αγαλματίδια για την ακρίβεια), ή να έχεις φωνή που σπάει κόκαλα και να σε αποθεώνει όλος ο πλανήτης σαν αυτή την Whitney Hiouston, η μαύρη τρύπα της ψυχής δεν διαλέγει πλούσιους ή φτωχούς. Είναι αμείλιχτη. Για όλους. Το τέρας κι εγώ που έγραψε κι ο Μαλέλης. 
Τρώει κι αυτόν που δεν έχει να ταΐσει  τα παιδιά του, τρώει κι αυτόν που έχει να ταΐσει και τα τρισέγγονα του.» Σοφός ο φούρναρης.

«Καλέ από ναρκωτικά δεν πέθανε αυτή;» ρώτησε μια κυρία αφού παρήγγειλε το πολύσπορό της. 
«Ε μαζί πάνε αυτά συνήθως. Έχουν όλο τον κόσμο στα πόδια τους και τσακ του ρίχνουν μια φτυσιά » απαντά μια άλλη, απόγονος του Froyd πιθανότατα.

Νομίζουμε ότι επειδή έχουμε χιλιοδεί κάθε γκριμάτσα του μέσα απ΄τη μικρή οθόνη κι έχουν γραφτεί χιλιάδες άρθρα απ΄όλα τα περιοδικά του πλανήτη, ότι ξέρουμε για τη ζωή του. Στην ψυχή του ποιος ήξερε τι συμβαίνει; Εδώ δεν ξέρουμε τι συμβαίνει στη δικιά μας. Ή του διπλανού μας (παρά το γεγονός ότι ξέρουμε αναλυτικές λεπτομέρειες για την ζωή του).
«Πέθανε και πήρε μαζί του όλα μου τα παιδικά χρόνια» σχολίασε απλά ο σύντροφος  μου κι αναρωτήθηκα το εξής: Πως γίνεται ένας άνθρωπος που είχε το ταλέντο να φτιάχνει το κέφι σε εκατομμύρια ανθρώπους ανά τον κόσμο, ένας άνθρωπος που ποιούσε το ήθος, να πάσχει ο ίδιος από την μαύρη τρύπα της ψυχής, την κατάθλιψη. (Το ποιας μορφής ήταν, αφήνω στους ψυχίατρους ή wannabe ψυχολόγους να το αναλύσουν).

Υπάρχουν άνθρωποι που στην κυριολεξία κλείνονται στο σπίτι, μην έχοντας όρεξη να κάνουν οτιδήποτε άλλο, παρά να δουν ταινίες με τον αγαπημένο τους κωμικό ηθοποιό. Είναι το δικό τους χάπι. Αλλά το χάπι τους τελικά νικήθηκε και φαγώθηκε απ΄τη μαύρη τρύπα. Είναι τραγικά ειρωνικό.

Τα συλλογιζόμουν όλα αυτά το πρωί καθώς έπινα καφέ ακούγοντας ραδιόφωνο στον κήπο. Κι ενώ προβληματιζόμουν με την ειρωνεία της υπόθεσης, μια μέλισσα  τρυγούσε το νέκταρ από τ’ ανθάκια της γλάστρας αδιαφορώντας παντελώς για τα τεκταινόμενα του κόσμου. Εκτελούσε απλά αυτό που ήρθε στον κόσμο να κάνει.  Εμάς ποια είναι η εργασία μας;

Διαβάζω τα διάφορα R.I.P. αποφθέγματα που είπε ο R.Williams σε ταινίες του. Βασικά άλλοι τα έγραψαν κι αυτός ανέλαβε με την μοναδική του ερμηνεία να τους δώσει πνοή. Αυτό επέλεξε σαν ρόλο ζωής τελικά, του αστειότερου ανθρώπου. Και το τέλος του το διάλεξε θεατρικό, αλλά αυτό δεν μας αφορά γιατί δεν ξέρουμε τι κουβαλούσε στην ψυχή του.

Για τους διπλανούς μας όμως που τους ρωτάμε τυπικά και απαντούν μ’ ένα πνιγμένο «καλά είμαι», ενώ ξέρουμε αναλυτικά την δύσκολη οικονομική και οικογενειακή τους ζωή, καλό θα είναι να κάνουμε μια ερώτηση παραπάνω.

«Ρε σίγουρα; Στάσου λίγο να τα πούμε» είπε η φίλη μου η Αμαλία σε κάποιον συνεργάτη της που έκοψε την ματιά του θολωμένη. Δεν κόλωσε για το αν την χαρακτηρίσει κουτσομπόλα.

«Ήμουν στα πρόθυρα εκείνο το απόγευμα Αμαλία μου…και δεν το ήξερε ούτε η γυναίκα μου. Ήθελα να πάρω το φορτηγό και να με ρίξω στο γκρεμό. Το χιούμορ σου και το ενδιαφέρον σου με συγκράτησαν . Σ΄ευχαριστώ» της είπε μετά από καιρό.

Κι έτσι άθελα της η Αμαλία, του έριξε λίγο φως στην μαύρη τρύπα που τον μαγνήτιζε απειλητικά.
Ο αγαπητός ηθοποιός είχε πει προφητικά ότι το χειρότερο πράγμα δεν είναι η μοναξιά, αλλά να πλαισιώνεσαι από ανθρώπους που σε κάνουν να αισθάνεσαι μόνος. Ας χρησιμοποιήσουμε την ιδιότητα μας ως social networkers να αποδείξουμε ότι δεν είμαστε τέτοιοι άνθρωποι και νοιαζόμαστε πραγματικά.

Tο σκανδαλιαρικο δαιμονακι : μια υπενθύμιση του συμβολισμού των Χριστουγεννων

Χειμωνιατικη Κυριακή  με ήλιο και τι άλλο  να ζητήσει κανείς για να χαρεί  το καφεδακι του (οσοι δεν δουλεύουν βέβαια σε μια κοινωνία  που τα εχουμε ισοπεδώσει όλα ).

Για εμάς τους συμβολολαγνους ομως, που μελετάμε την αρχέγονη μυθογραφια, αυτή η ιδιαιτερα ηλιόλουστη  μέρα  είναι η γιορτή  του Χειμερινου ηλιοστασιου.

Ο φωτεινός  Ηλιος (για τους Έλληνες ) ή Yule (για τους Κελτες), διώχνει το σκοτάδι του Χειμωνα και ζεσταίνει  τις καρδιές με το Φως της ελπίδας.

Αργότερα όλο  αυτό ενσωματώθηκε απο τη νεα θρησκεία  που εμφανίστηκε (Χριστιανικο δόγμα ) και με μερικές μέρες διάφορα μετεξελιχθηκε στα Χριστουγεννα.

Το ξεχωριστό νεογεννητο που γεννιεται στις 25 από την Παρθένο(αγνή  ψυχή ), ο Τέλειος Άνθρωπος, ονομάζεται Μεσσίας δηλαδή ο Σωτήρας που θα φέρει την ελπίδα.

Την ελπίδα ότι το ανθρώπινο γένος θα μοιάσει στο πρότυπο του και πιστεύοντας στην πιο ισχυρή Μαγεία, την Αγάπη θα σπάσει τα δεσμά του. Τα δεσμά που μας φυλακιζουν στο σπήλαιο του Πλάτωνα.

Η Nefeli Ekati έφτιαξε το σκανδαλιαρικο πνεύμα των Ηλιουγεννων ή  Χριστουγεννων, αυτό που θα μας τσιγκλισει να σκεφτούμε τι πραγματικά χρειαζόμαστε.

Ναι οτιδήποτε σας συμβεί που θα σας εκνευρίσει, είναι ακριβώς αυτο το creepy δαιμονακι χι χι. Είθε  αυτές τις μέρες  να διαχωρισουμε τις επιπλαστες επιθυμίες από τους αληθινούς  στόχους.

OI creep-ΕΙΣ


Θέλω να μου πεις την πρώτη σκέψη που σου έρχεται στο μυαλό όταν αντικρύζεις ένα άτομο με κάποια δυσμορφία. Μην κλέβεις...όχι την δεύτερη την πιο εξευγενισμένη. Και τι εννοώ δυσμορφία, θα αναρωτηθείς.

Όταν δυσκολεύεσαι να αποδεχθείς την μη φυσιολογική μορφή ενός ανθρώπου, είτε διότι έχει στραβισμό, νανισμό, ή αυτισμό κ.τ.λ. Μπορεί ναι μεν όλοι αυτοί με τα σύνδρομα σε –ισμο να γεννήθηκαν από την φύση όπως όλοι μας, αλλά το μάτι σου δεν το θεωρεί φυσιολογικό.

Κι υπάρχει κάτι πέρα απ΄τον αισθητήρα του ματιού μας που λέγεται Κριτής των Πάντων. Άσχημο είναι ότι δεν έχει σχήμα. Αυτό είναι το νόημα της λέξης. Αλλά εμείς ακόμα κι αν κάποιος έχει σχήμα, τον χαρακτηρίζουμε γιατί δεν έχει το αποδεκτό σχήμα για την δική μας αισθητική. Το κάνω εγώ και το κάνεις εσύ. Όσο κι αν παίρνεις μετά το βλέμμα της λύπησης αν πρόκειται για άτομο με κάποια αναπηρία.

Υπάρχουν βέβαια και οι ακόμα πιο θρασείς, που γυρνάνε το κεφάλι σαν την κουκουβάγια όταν βλέπουν να μπαίνει στο χώρο ένας νάνος. Δεκατέσσερα χρόνια μετά το σπάσιμο των ταμείων που έκανε το Lord Of The Rings και με τον Peter Dinclage του Game Of Thrones να έχει μπει στην λίστα των γοητευτικών αντρών του πλανήτη, αντιμετωπίζουν τους νάνους σαν τέρατα από freak show.

«Κι αυτό εσύ το λες περιθωριοποίηση;» με ρώτησε η φίλη μου η Χρύσα, μαία κατά το επάγγελμα, όταν της το ανέφερα μια μέρα. « Όταν η απόρριψη ξεκινά απ΄τη μήτρα της μάνας, τι μου λες εσύ για τους τρίτους...Προχτές μου ήρθε ένα ζευγάρι που πρόσφατα γέννησαν δίδυμα. Ξέρεις ποιο ήταν το αίτημα τους;» με ρώτησε.

« Ήθελαν να παραλάβουν μόνο το ένα που ήταν υγιές. Το άλλο που είχε πιο μεγάλο κεφάλι και συνεπώς κάποιο εγκεφαλικό πρόβλημα είπαν να μας το αφήσουν. Ακούς; Να μας το αφήσουν λες κι ήταν για τον κάδο των αχρήστων, όχι το μωρό τους!» συνέχισε και την κοιτούσα αποσβολωμένη.

Ζώντας στον δικό μου παραμυθένιο κόσμο, αντιμετωπίζω με έξαψη τα άτομα με τέτοιες ιδιαιτερότητες, ως ξεχασμένα όντα από κάποια φυλή της Μέσης Γης του Τόλκιεν.

Στην πραγματικότητα που ζούμε όμως, υπάρχουν μόνο τέρατα. Τέρατα που κατοικούν στο νου μας, χωρίς εμείς να το παίρνουμε χαμπάρι. Κάτι σκουληκάρες που επικρίνουν, απορρίπτουν κι απομονώνουν οτιδήποτε βγδελυρό.

Σου προκαλούν αίσθηση αυτά που σου λέω; Θες να το κλείσεις και να πας σε κάτι πιο light, να αφήσεις και το παράσιτο σου να κοιμηθεί; Να διαβάσεις για έρωτες κι αγάπες ας πούμε; Αγάπη: τι υπερτιμημένη λέξη και πόσο λάθος την κοτσάρουμε μόνο σε ορισμένα είδη σχέσεων. Πως περιμένεις καλέ μου να σε αγαπήσει ο/η τάδε, αν εσύ ο ίδιος δεν έχεις αγάπη μέσα σου για όλα τα πλάσματα;

Καλέ έχω! Δεν βλέπεις; Λένε κάποιοι υπέρτατοι υποκριτές και πατάνε like και κοινοποίηση σε φωτό που πρόκειται για κάποιο παιδάκι με σύνδρομο.Την επόμενη στιγμή όμως, δυσανασχετούν όταν στον ΗΣΑΠ κάθεται δίπλα τους το αυτιστικό και κουνάει σπαστικά τα χέρια του.

 Και κάποιες κυρίες κοιτάνε με συμπόνοια κι ευχαριστούν τον θεό, που το αυτιστικό μύασμα δεν το έχουν στη δική τους οικογένεια.  Το παιδάκι βέβαια ποσώς το νοιάζει πως το κοιτάς εσύ. Παρατηρεί την διαδρομή κι ανοίγει χαρούμενο το στόμα. Τα σάλια τρέχουν και κάποιες κοπελίτσες χασκογελούν κορο’ι’δευτικά. Το χασκογελούν βέβαια έχει διαφορά με το ουσιαστικό χαμόγελο του μικρού.

Ίσως αυτό και να ζηλεύουν υποσυνείδητα. Το παιδάκι αυτό, στο δικό του μικρόκοσμο είναι απαλλαγμένο από την φυλακή που είμαστε χωμένοι εμείς οι υπόλοιποι: το τι θα πουν οι άλλοι. Ενθουσιάζεται με το σχήμα των σπιτιών, με το χρώμα των καθισμάτων, χαίρεται αυτά τα μικρά που εμείς δεν παρατηρούμε. 

Βγάζει ενοχλητικές για μας κραυγές, που όμως για κείνο είναι μελωδίες στο τραγούδι της ζωής του. Είναι στ’ αλήθεια ευτυχισμένο.

 Κι εμείς θεωρούμαστε τυχεροί που διαθέτουμε φυσιολογικό σχήμα και την λογική να εκτιμήσουμε τα μεγάλα νοήματα.Αλλά ευτυχισμένοι σαν εκείνο, δεν είμαστε. Πότε θα νιώσουμε έτσι;


Ίσως όταν πεθάνει ο κριτής μέσα μας.